1 Mei 2021

1 mei 2021

1 Mei : Dag van de Arbeid

 1 Mei vieren we de Dag van de Arbeid. En net als vorig jaar is het een dag met een rouwrand. En net als vorig jaar lijkt er hoop te gloren. Hoop om weer aan het werk te kunnen. Hoop om weer op bezoek te kunnen. Wat viel dat vorig najaar tegen. Toen Corona terugkwam en bleef. Maar dit jaar is er nieuwe hoop: hoop dat de vaccinatie werkt.

Hoop op beter

We hoopten in maart dat onze PvdA het goed zou doen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat werd een teleurstelling. Lodewijk Asscher trok zich kort daarvoor terug als partijleider. Als eerste politieke leider trok hij het zwaarste boetekleed aan voor vergoedingen ramp die er voor een politicus bestaat: aftreden. Maar dat heeft weinig andere verantwoordelijken echt tot bezinning gebracht. En het na het kabinet Rutte-2 nog 4 jaar voort laten woekeren van de ramp had kennelijk geen invloed op de verkiezingen. Onze partij bleef in zetelaantal gelijk. Na de succesvolle Europese verkiezingen hadden we op meer gehoopt. De klap van 4 jaar geleden hebben we niet kunnen herstellen. Hoe het verder moet in Den Haag is moeilijk te zeggen. Net als 8 jaar geleden weer met de VVD in een kabinet gaan zitten? Vrij van het regeringspluche oppositievoeren? Moeten we een nieuwe linkse progressieve partij vormgeven? Moeilijke vragen waar onze 75 jaar oude partij voor staat.

 75 jaar PvdA

Het werd geen groot feest in februari. Ingetogen hebben we gevierd dat onze partij 75 jaar bestond. We hebben bloemen gebracht bij Mies van Oorde-Eveleens. Zij is al die 75 jaren lid geweest van onze partij. En daarvoor was ze al actief in de AJC. Mies en haar familie waren blij met de bloemen. Ze brachten veel goede herinneringen naar boven te midden van veel zorgen om haar gezondheid. Kort daarna is Mies ons ontvallen en hebben we afscheid genomen. Op afstand, zoals dat tegenwoordig moet. Maar met rode bloemen als troost en dank voor al die jaren.

Dat onze partij 75 jaar bestaat vervult me met trots en dankbaarheid. Er is heel veel waar trots op mogen zijn. De vooruitgang die we als sociaal democratische partij in 75 jaar hebben bereikt is enorm. We kunnen ons niet meer voorstellen hoe het leven in 1946 was.

Er is ook heel veel waarvan we kunnen zeggen: hadden ze maar beter naar ons geluisterd. Dan hadden we betere wetten en regelingen gehad in dit land en in Europa. Waar de mensen samen beter van waren geworden en niet een paar rijke individuen. Dan hadden we een socialer Europa gehad. De 75 jaar dat onze partij bestaat verplichten ons te het blijven vechten voor een democratisch en sociaal land. Vooral nu het smaldeel extreem rechts in de Tweede Kamer en Aalsmeer opnieuw is gegroeid. Daarvoor zijn mensen nodig zoals u en ik. Wonend in een rijtjeshuis of hofje, jong en oud.

1 Mei vieren we de Dag van de Arbeid met rode rozen voor onze partijgenoten van 70 jaar en ouder. Als dank voor hun inzet. Als symbool van wat we hebben bereikt. Om te laten zien dat ons werk belangrijker is dan de beurskoers. Ook de nieuwe leden zijn verblijd met rode rozen. Welkoms bloemetje

Het werk van de fractie en het bestuur ziet er sinds 15 maart vorig jaar heel anders uit. De fractievoorzitters komen geregeld digitaal bij elkaar. De fractie leden spreken elkaar via de moderne communicatiemiddelen. Ze missen het persoonlijke contact. Ook het bestuur ziet elkaar maar heel weinig. We spreken elkaar via de mail en de telefoon. Maar ook de contacten met de inwoners van Aalsmeer zijn nog steeds heel minimaal.

We hopen dat de mogelijkheden om elkaar weer echt te ontmoeten snel groter worden. Het eerste begin is er: Veel ouderen zijn ingeënt, kinderen gaan weer naar school, de terrassen zijn open. De toekomst zal duidelijk maken of dat laatste een wijs besluit was. Wel is zeker dat veel mensen er van genieten.

Zodra het kan moeten we dan hard aan het werk. De gemeenteraadsverkiezingen zijn al in maart volgend jaar. De komende maanden moet het verkiezingsprogramma worden geschreven en de kandidaatstellingscommissie benoemd. De campagne moet in de steigers worden gezet. Voor dit werk hebben we veel vrijwilligers nodig die meedenken en meewerken. Meld je alvast aan bij een van de bestuursleden. Denk er over na of je kandidaat wilt zijn voor de gemeenteraad.

Het bestuur heeft besloten om weer een ledenvergadering te houden als we weer echt in een zaal bij elkaar kunnen komen. Dat zet wel tijdsdruk op het pad naar de verkiezingen maar biedt ook de beste mogelijkheid om er goede besluiten te nemen over het werk dat voor de verkiezingen moet gebeuren.

Fractie en bestuur wensen u veel sterkte toe om het vol te houden totdat Corona echt is overwonnen. Maar bovenal wensen wij u een goede gezondheid toe.

 

Jan Westerhof,

Voorzitter PvdA  Aalsmeer-Kudelstaart