75 jaar lid van PvdA Aalsmeer Kudelstaart

9 februari 2021

Vandaag / dinsdag bracht de voorzitter van PvdA Aalsmeer – Kudelstaart, Jan Westerhof, een groot boeket rode rozen naar Mies van Oorde-Eveleens, voor haar 75 jarig lidmaatschap van de PvdA. Omdat ze in verband met haar gezondheid deze niet zelf in ontvangst kon nemen, gebeurde dit door haar twee dochters Machteld en Marjan. Ook overhandigde hij een kaart van de landelijk voorzitter van de partij, mevrouw Vedelaar, met haar persoonlijke felicitaties.
Mies van Oorde-Eveleens is vanaf de oprichting van de PvdA in 1946, lid van de partij.
Daarvoor was ze lid van de SDAP en de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC). Ze kreeg het rode gedachtengoed met de paplepel ingegeven. Haar grootvader was van 1910 tot 1920 bestuurslid van de Aalsmeerse SDAP. Haar vader werd door een oudere broer al op jonge leeftijd meegenomen naar demonstraties van de SDAP, de voorloper van de PvdA, in Amsterdam.
Mies was vooral actief in de AJC. In haar jonge jaren vrijwel de enige vorm van jongerenwerk voor de niet kerkelijke jeugd in Aalsmeer en heel Nederland. Ze ging als leidster mee naar jeugdkampen in Vierhouten. Leerde menig jongere dansen, iets wat oudere Aalsmeerders zich nog goed kunnen herinneren. Later was ze actief in de culturele afdelingen van de partij. Jarenlang zong ze in zangvereniging Kunst en strijd.
Vanaf 9 februari 1946 is Mies lid van de PvdA, de partij die op die dag het stokje overnam van de SDAP. De verjaardag van de PvdA zou groots gevierd worden in dit verkiezingsjaar. Maar door Corona is alles afgelast. Alleen de rode rozen voor Mies, die kon Corona niet tegenhouden.

75 jaar PvdA Aalsmeer-Kudelstaart
Ook in Aalsmeer nam de PvdA de activiteiten van de SDAP over.
Direct na de oprichting van PvdA Aalsmeer veroverde de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1946 29% van de stemmen. Han Hofman werd wethouder. Hij maakte zich sterk voor de sociale woningbouw en het jongerenwerk. De woningnood was in die tijd zeer hoog. Velen vonden toen nog dat jongerenwerk iets was voor de grote stad.
De tweede PvdA wethouder was Rudi de Haan, de eerste vrouwelijke wethouder van Aalsmeer. Zij heeft de bouw van het voormalige Seringenpark gerealiseerd, een voor die tijd zeer modern wooncentrum voor ouderen.
Woningnood bleef een probleem in Aalsmeer. Maarten Jongkind heeft als wethouder hard gewerkt om die terug te dringen. Jarenlang trok hij de zware kar van de Volkshuisvesting. Jan van der Jagt werd daarna wethouder Openbare werken, waar hij door ziekte al na 2 jaar mee moest stoppen.
PvdA wethouders en raadsleden hebben ook een belangrijk aandeel gehad in de meer recente opbouw van Aalsmeer. Van het realiseren van grote woningbouwprojecten tot het (samen met de VVD) voorkomen dat het Stokkeland volgebouwd werd met huizen.
Nico Borgman 25 jaar actief in de Aalsmeerse gemeenteraad, waarvan 12 jaar wethouder van o.a. tuinbouw, maakte begin jaren 70 een plan om op het terrein van de CAV huizen en winkels te bouwen. Het werd een Tv-studio. Dat was een van de weinige projecten van hem die niet slaagden, maar het lijkt er nu toch nog van te komen.
Zijn initiatief tot oprichting van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer (OSA) in 1983 zorgt er ook nu nog voor dat mensen ver buiten Aalsmeer een beter leven krijgen.
Elly Offerman slaagde er met haar fractie in om de kinderopvang van de grond te krijgen. Daar werd lang laatdunkend over gedaan: dat is niet nodig vonden veel collega raadsleden, dan gaan die vrouwen toch maar tennissen. Ze werd daarbij sterk ondersteund door de zeer actieve Aalsmeerse Rooie Vrouwen.
Woningnood is eigenlijk nooit weg geweest in de 75 jaar dat PvdA Aalsmeer-Kudelstaart bestaat. Raadslid Jelle Buisma noemde het opkrikken van het percentage sociale woningbouw in nieuwbouwprojecten van 16% naar 25% de belangrijkste mijlpaal van de laatste jaren.
18 jaar maakte de PvdA deel uit van Pact, het samenwerkingsverband tussen PvdA, Groen Links en D66. Daaraan kwam voor de verkiezingen van 2018 een einde.
Eerlijk delen, vast werk, goed wonen, een gezond leven, toegang tot scholing, emancipatie. Dat zijn de rode draden van de sociaaldemocratie waarmee de partij weer zelfstandig de gemeenteraadsverkiezingen in ging.
De PvdA kwam weer met een eigen zetel in de raad. Met die rode draden bouwen we verder aan een socialer Aalsmeer dat berekend is op de toekomst, zegt Jan Westerhof. Daarvoor is het nodig dat jongeren, millennials en ouderen zich samen inzetten voor het leven, wonen en werken in de gemeente Aalsmeer. Samen de uitdagingen van de toekomst aangaan, net als 75 jaar geleden.

Jan Westerhof
Voorzitter PvdA Aalsmeer-Kudelstaart