3 maart 2021

“Doe de man uit het Torentje”

Omdat alles anders is is het bijna schokkend dat de kalender dezelfde blijft. Het is alweer 8 maart, Internationale Vrouwendag. Een feestdag met een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
De aanleiding voor de eerste Internationale Vrouwendag was een massale staking van vrouwen in textiel- en kledingindustrie in de VS, op 8 maart 1908. De staking was het prille begin van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen de ongelijkheid.
In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin (1857-1933) tijdens de Internationale Vrouwenconferentie, een conferentie voor socialistische vrouwen, in Kopenhagen een voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In Nederland werd in 1912 de eerste Vrouwendag gevierd.

Maar bijeenkomsten kunnen nu niet vanwege de Coronacrisis. De feestelijkheid blijft. Wat te denken van de bovenstaande slogan: Doe de man uit het Torentje. Deze komt uit de mond van Lilianne Ploumen, de huidige lijsttrekker van de PvdA. Zij zou zeker passen in dat Torentje, waar Rutte vastgegroeid lijkt te zijn. Lilianne heeft veel bestuurlijke ervaring en kennis. En activisme als het moet. Want toen de Amerikaanse president Donald Trump, in Republikeinse traditie, de geldkraan dichtdraaide voor steun aan buitenlandse organisaties die zich bezighouden met onder andere veilige abortus, richtte Liliane als toenmalige Nederlandse Minister van Ontwikkelingssamenwerking als SheDecides op. “Zij besluit over haar toekomst” is het credo. Wereldwijd kwamen overheden en individuele burgers samen om het fonds te ondersteunen.

Nu is ook in ons land een nieuwe ronde. Een kans voor verandering. Deze verkiezingen zijn er meerdere vrouwen lijsttrekker van hun partij, waaronder Lilianne Ploumen voor de PvdA.
Dat stemt vrolijk deze Vrouwendag zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag
17 maart.

Ook hoor je Lilianne pleiten voor minder marktwerking in de zorg en in de kinderopvang. Meer mensen erbij bij politie en onderwijs.
Deze tijd vraagt weer een sterkere overheid. En dat is zeker goed voor vrouwen.