Fiets knelpunten aanpakken samen met Fietsersbond

22 november 2017

Versterkt fietsbeleid in Aalsmeer

Fietsersbond en PvdA- Aalsmeer bijeen

Woensdag 22 november waren de best geïnformeerde mensen uitgenodigd in Bacchus om over het fietsbeleid te praten. Een interessante avond!

Marieke van Duijn uit Kudelstaart, lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland opende met een kleine quiz.” Kun je een boete krijgen als je je arm niet uitsteekt als je afslaat? “Ja, € 30,-”, is het verrassende antwoord. Zij bracht wat nieuwe inzichten onder de aandacht, b.v. het begrip `fietsinclusief`-beleid en ‘smart-mobility’ waarbij je fietsers eerder groen kan geven of een auto automatisch laten afremmen bij een fietser van rechts.
Niet alleen de auto’s tellen maar ook fietsers hebben belangen.
Martijn Sargentini, de spreker namens de Vervoerregio Amsterdam bracht goed nieuws. Er is een budget en er worden fietspaden verbeterd. Dat is ook nodig want het aantal fietskilometers blijft toenemen. Mensen houden er van en kunnen makkelijk van deur tot deur. Ook ontmoet je nog eens iemand en ben je niet “ingeblikt”. Dringend nodig is de aanleg van meer snelfietsroutes, waardoor je als fietser een goede, veilige route rijdt, waarbij je weinig hoeft te stoppen .
Piet van der Linden, namens de Fietsersbond , stelt dat fietsen vaak sneller is dan de auto. Geen wonder dat 25% van het vervoer per fiets is. Hij ziet de trend dat er eerder meer fietspaden komen dan extra rijstroken. Dat is gewenst, want fietsen geeft minder luchtvervuiling, geeft gezondheidswinst en helpt ouderen langer mobiel te blijven.

De groei gaat ook in de breedte door de opkomst van het e-fietsen, populair bij jong en oud. Maar juist voor deze groepen is het nodig dat fietspaden goed aangelegd worden.
Janny Oosterloo, PvdA/ organisatie, toont beelden van een aantal fietsknelpunten in Aalsmeer en Kudelstaart. Natuurlijk is daar de `de druppel` bij het Raadhuisplein/ Uiterweg en de lintwegen die smal en druk zijn. Ook toont ze enkele positieve punten, zoals de wegversmalling met dubbele fietspaden bij de Watertoren, die daar rust brengt.
Fraai ingepakt worden deze knelpunten aan de aanwezige wethouder Van Duijn aangeboden. Hij zegt toe er met aandacht naar te kijken, met name het knelpunt van de kruising Ophelialaan met het Spoorwegfietspad en de oversteek fietspad Zwarteweg – Lakenblekerstraat.
De Gemeente is zeker al bezig om de fietssituatie te verbeteren. De nieuwe N196 krijgt een mooie fietsweg, maar eerst moeten de werkzaamheden aldaar klaar zijn.