Fort Kudelstaart

22 december 2020

Fort Kudelstaart, een marktante verschijning die net als de Watertoren voor mij een bijzondere plek inneemt. Een fort uit de stelling van Amsterdam die altijd een beetje buiten de tijd lijkt te staan. In de eerste wereldoorlog gelukkig niet gebruikt en bij de herhaling in de tweede volstrekt overbodig en te oud. Daarna een jachthaven, waar je een link met defensie moest hebben om er te mogen liggen. Ik probeerde in mijn jonge jaren mijn vader over te halen om de boot niet bij Ge Been te leggen, maar op het Fort. Ik verzekerde hem dat mijn vriendjes het fort vele malen leuker zouden vinden dan wat kiezels bij Been. En dat het klauteren op het fort veel leuker was dan zeilen. Mijn vader was het met beide 11-jarige zeer zekere stellingnames niet eens. Dus zo werden ik en mijn vriendjes veroordeeld om met de fiets naar het fort te gaan, bammetje op zak en daar speelden we in de eeuwige zomervakantie zon op het dak van het fort. Tot iemand ons wegstuurde en na een paar jaar uiteindelijk het zeilvirus ook mij overnam.

Besluiten van de Aalsmeerse raad hebben betekenis,
Een raadsbesluit wijzigt rechten, ontwikkeld plannen, een besluit van algemene strekking is een beslissing die niet is gericht op een individu of een concreet geval, maar gevolgen heeft voor een groep gevallen. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking is een verordening of een zoals nu een bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is de planmatige beleidstekening van wat er toegestaan is op een perceel. Beleid wat de gemeenteraad in allerhande beleidsstukken vaststelt.

6 jaar geleden sprak ik in deze raad over de kaders de vast gesteld zouden worden die avond en probeerde u allen te overtuigen dat het besluit wat die avond genomen zou worden niet de juiste was.

Het besluit wat daar genomen zou worden: “Een vergaande transformatie naar een zeilfort, scenario 3. De functies waaraan gedacht moet worden, een jachthaven (wat een verrassing, gelukkig hebben we daar niet veel onderzoek naar gedaan, 250 duizend euro om dat te onderzoeken is was deze raad niet veel), watersportwinkel, logies, horeca, waterwoningen en kantoorfunctie”

Reden toen was onder andere dat hierdoor de restauratiekosten van 2 miljoen deels door de provincie zou worden gedragen.

Besluiten van de Aalsmeerse raad hebben betekenis, de opdracht die de gemeenteraad hier verstrekte aan het college was breed, heel breed. Die opdracht was samen met een marktpartij een plan te ontwikkelen binnen de zojuist geformuleerde uitgangspunten. De gemeenteraad stelt de kaders en het college van burgermeester en wethouders voert uit. Dat zijn de spelregels.

En een meerderheid van deze raad ging hiermee akkoord op 9 januari 2014.

De PvdA, toen vertegenwoordigd in Pact niet. Het hoefde van ons helemaal niet zo groot, met alle mogelijkheden die daarbij hoorden. Maar een meerderheid van de raad wel. En daar is de invulling en de inhoud van het fort bepaald. Het moest groot worden, met horeca, hotel en zelfs waterwoningen.

Die kaders die door de gemeenteraad zijn gesteld zijn ruim, zo ruim dat het alle ruimte geeft om bijna alles op het fort toe te staan. De kaders waarbinnen het college moest bewegen knellen in ieder geval niet. Woningen, horeca, kantoren alles mag door dat raadsbesluit.

Besluiten van de Aalsmeerse raad hebben betekenis, wellicht ontstaat het idee dat de PvdA tegen de ontwikkeling van het Fort zou zijn. Maar dat is niet hoe het democratisch proces werkt. Wij proberen in deze raad elkaar te overtuigen, voor een voorstel, voor een plan. En nadat de standpunten gewisseld zijn komt er besluitvorming, bij meerderheid van stemmen. En in dit geval besloot de raad voor groot.

Op het moment dat de kaders door de raad zijn vastgesteld gaat het college aan de slag, en de opdracht die de raad meegeeft is verbluffend simpel. Blijf binnen de kaderlijnen die de raad heeft vastgesteld en voer het voorgenomen besluit uit.
In dit geval was de opdracht aan het college, en nu vertaal ik even: Bijna alles mag en doe dat samen met een ondernemer. Beste college succes!
En dat kan even duren, inmiddels 6 jaar verder zijn we nu bij het sluitstuk. En de controlerende taak van de raad is nu om te kijken of het college netjes binnen de lijnen heeft gewerkt die zij heeft meegegeven.

Die raadsbesluiten hebben betekenis.

Zo kan het dus gebeuren dat een partij als de PvdA die tegen de kaders heeft gestemd nu voor de uitwerking van diezelfde kaders is. De gemeenteraad wilde bij meerderheid van stemmen een groot icoon voor de watersport van Fort maken. In januari 2014 is de invulling van het fort bepaald en de lijntjes gezet. Want laten we helder zijn, als dit het moment was, om het over de inhoudelijke invulling van het fort zou gaan vanavond voorzitter, wij als PvdA wederom tegen die kaders zouden stemmen, die kaderlijnen waren veel te ruim.

In de ogen van de PvdA heeft het college zich volledig aan de opdracht gehouden. We kunnen zelfs stellen dat het ingewikkeld zou zijn om dat niet te doen.

Dat kunnen we met enige zekerheid zeggen omdat het college ook zelf door een extern bureau heeft laten onderzoeken of dit het geval was. Dat is de controlerende taak van deze raad. En dus niet het moment om de inhoudelijke invulling van het fort ter discussie te stellen.

Nu constateert de PvdA het volgende,

Die bedachte waterwoningen zijn kennelijk weggedreven en kantoren hoefde van deze ondernemer of het college ook niet echt. En deze ondernemer heeft een bedrijfsplan ontwikkeld waarmee hij Fort Kudelstaart in stand kan houden, een boterham kan verdienen en bijdrage kan leveren aan de “vermarketing” van de Westeinderplassen.

Ook constateert de PvdA dat dit besluit bij een heel aantal leden van deze raad de behoefte oproept om zelf ook te gaan kleuren binnen de kaderlijntjes van een bestemmingsplan, een taak van het college. En zo breken ze an passant in op al die daarvoor genomen besluiten waar de lijnen uit voortvloeien die ze zelf hebben vastgesteld.

Kennelijk is hier nu de rol van de volksvertegenwoordiger aan de beurt, en dat heeft voorrang. Zo kan het gebeuren dat partijen die voor deze kaders gestemd hebben daar nu iets minder mee op hebben. Voor hen is dat kennelijk de betekenis van een raadsbesluit.

Alle 9 amendementen grijpen in het bestemmingsplan in, een rol die we bewust in de gemeentewet bij het college hebben neergelegd. Dat is in de ogen van de PvdA niet de functie van de Raad. Bestuurlijk is het proces goed verlopen en dat hoort bij de spelregels die we met elkaar hebben afgesproken.

Voor de PvdA is het van belang dat het Fort toegankelijk wordt voor iedereen. Het fort werd in 1906 opgeleverd, en is bijna een eeuw afgesloten geweest. Of door defensie of als jachthaven waar je een band met de overheid moest hebben voor een ligplaatsje.
Publiek toegankelijk was het nooit.
Straks als alles klaar is moet dit Fort een icoon zijn voor de watersport. De PvdA wenst de ondernemer alle succes en roepen hem op, om als alles klaar is en de zomerzon weer straalt op het gras van Fort Kudelstaart. Dat een clubje jonge fietsers met hun kleine picknickmandje zittend op het gras boven op het gebouw net zoveel plezier van het fort en haar omgeving kunnen hebben als de ondernemer in zijn sessie in de congreszaal, de zeiler na een wedstrijd of die bootmaat die toch liever in een hotelkamer slaapt dan op zo’n eng wiebelend bootje.