13 maart 2015

Luchtkwaliteit Noord-Holland laat te wensen over.

PERSBERICHT

Luchtkwaliteit Noord-Holland laat te wensen over

Uit de resultaten van de van de PvdA Frisse Wind Tour blijkt dat de luchtkwaliteit in de regio Schiphol niet best is, maar in West-Friesland zelfs dermate slechter dan gedacht. De metingen wijzen erop dat daar hoge concentraties aanwezig zijn van fijnstofdeeltjes tot 2.5 micrometer.

Van 25 tot en met 28 februari organiseerde de PvdA Noord-Holland de Frisse Wind Tour om al fietsend de luchtkwaliteit te meten in de provincie Noord-Holland. Onder leiding van Marieke van Duijn, PvdA-kandidaat nr.2 in Noord-Holland, fietste de PvdA de hele provincie door met een luchtkwaliteitsmeter van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Deze luchtkwaliteitsmeter meet fijnstofdeeltjes van drie verschillende grootten: PM10 (deeltjesmassa in microgram per kubieke meter van deeltjes tot 10 micrometer), PM2,5 en PM1. Hoe kleiner de deeltjes, hoe ongezonder ze zijn.

Na een grondige analyse van de metingen concludeert het ECN dat de luchtkwaliteit in West-Friesland het slechtste is in Noord-Holland. Er is in de metingen vooral een piek in de waarden van PM2,5 en PM1 deeltjes. Het aantal deeltjes van dit soort type is vele male hoger dan in andere regio’s waar gemeten is. Maar alle concentraties die gemeten zijn, duiden er op dat de luchtkwaliteit niet heel gezond is, dat geldt ook voor de regio Schiphol. En uit onderzoeken -zoals die van de Wereld gezondheidsorganisatie- blijkt dat de normen zoals die nu zijn vastgesteld niet voldoende zijn voor een gezonde leefomgeving. 

Marieke van Duijn is blij met alle positieve reacties over de Frisse Wind Tour en wil de kansen pakken om de luchtkwaliteit in Noord-Holland te verbeteren: ‘’Ik vind het belangrijk om meer aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in Noord Holland, zeker omdat bepaalde maatregelen vaak goed te realiseren zijn. Met de fietstocht is hier weer aandacht voor gevraagd en ook straks voor de provincie wil ik me verder inzetten voor een gezonde leefomgeving.’’ Marieke wil in samenwerking met het ECN en AiREAS, een vereniging met als doel een gezondere stad te creëren, de luchtkwaliteit in Noord-Holland verbeteren.