Zeker zijn – van betaalbare woningen

5 maart 2018

Het thema van deze week is zeker zijn van een betaalbare woning. In een drukke bijeenkomst gingen lokale Kudelstaarters in op de redenen waarom het fijn wonen is in Kudelstaart.
De middag-schoonmaakactie in het centrum gevolgd door een geanimeerde huiskamerbijeenkomst met inwoners van Kudelstaart. Naast tevredenheid over de ruime “dorpse”, wijken aan de rand van het groen en de Westeinderplassen en de “nieuwe kroeg” werden ook een groot aantal wensen besproken. Van het verbeteren van het openbaar vervoer, een tweede supermarkt in Kudelstaart tot een laadpaal voor elektrische fietsen bij de Loswal.
Extra aandacht werd gevraagd voor de toegenomen geluidsoverlast in Kudelstaart. Ergernis over geluidshinder gecombineerd met idee dat Aalsmeer dit deel van de gemeente lijkt te vergeten.
In alle wijken staan de hoeveelheid beschikbare levensloopbestendige woningen onder druk. Vanuit de aanwezige bewoners werd de zorg voor geschikte woningen geuit. Waar kan ik wonen als kleiner wil kunnen wonen? Moet ik dan weg uit mijn vertrouwde omgeving waar ik mijn leven lang geleefd heb?

Wonen is een eerste levensbehoefte. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd, het is een basis van de verbonden samenleving. Dit betekent dat er voldoende betaalbare huizen voor alle soorten huishoudens beschikbaar moeten zijn. Iedereen dient goed te kunnen wonen voor een eerlijk deel van het besteedbaar inkomen. Wonen is verbonden met zeggenschap over de eigen woning en woonomgeving: als bewoners dat willen, moeten ze letterlijk de baas zijn over hun eigen huis en op die manier een directe invloed op hun woonomgeving hebben. Zeggenschap gaat daarom ook over de invloed die huurders en gemeenten hebben op het beleid van de woningcorporatie.

Om de toegankelijkheid waar te kunnen maken zullen er méér huizen moeten worden gebouwd: op plaatsen waar mensen graag wonen en toegespitst op goedkopere bouw. Bouwen in bestaand gebied, inclusief de transformatie van leegstaande werkomgevingen zoals sierteelt, heeft hierbij voorrang. Om de betaalbaarheid te kunnen garanderen zullen de woonlasten omlaag moeten. Voor zeggenschap is het belangrijk dat bewoners de ruimte krijgen van corporaties, gemeenten, projectontwikkelaars, investeerders en bouwbedrijven om vooral ook zelf inhoud aan hun woonwensen te geven. Wonen gaat ook over kwaliteit van de woningen: passend aan de woonwens, duurzaam, veiligheid en met een goede relatie met zorg.